donderdag 18 november 2010

Zomeruur - winteruur

Afgelopen weekend zijn we overgeschakeld op het winteruur. Op de nacht van zaterdag op zondag werd 3u opnieuw 2u. De klok werd dus één uur teruggedraaid. Je hebt één uur langer kunnen slapen, één uur langer kunnen feesten, één uur langer kunnen… De directe gevolgen hiervan zijn dat de zon vroeger op komt en vroeger onder ondergaat. Deze periode loopt van de laatste zondag van oktober tot de laatste zondag van maart. Dan wordt de klok één uur vooruit gezet. 2u wordt dan 3u. Dit betekent dan weer één uur minder slapen, één uur minder feesten, één uur minder… De directe gevolgen hiervan zijn dat de zon een uur later op komt en uur later ondergaat.
Het winteruur is tot 1977 de standaard uurregeling geweest in België. Vanaf dat jaar werd het zomeruur ingevoerd. Onder invloed van de economische crisis begon de overheid met de tijd te spelen. Door de uren met zonlicht meer te laten samenvallen met het leefpatroon van de mensen, hoopte men energie te besparen.
Verschillende studies hebben uitgewezen dat er niet of nauwelijks wordt bespaard en dat de invoering van de zomertijd talrijke nevengevolgen heeft. Ochtendfiles rijden langer in het donker, biologische klokken raken ontregeld, de zomerhitte blijft een uur langer hangen in de slaapkamers.



Opdracht:
Als er dan toch niet of nauwelijks bespaard wordt, zouden ze dan niet beter deze regel afschaffen? Waarom wel of niet?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten