vrijdag 19 november 2010

Parachutemoord

Els Clottemans krijgt een gevangenisstraf van 30 jaar voor de moord op haar vriendin en collega-parachutiste Els van Doren. Van Doren kwam vier jaar geleden om het leven bij een sprong met een gesaboteerde parachute. Ze stortte te pletter in een tuin in Opglabbeek.


Clottemans en Van Doren deelden niet alleen de passie van parachutespringen, maar ook dezelfde minnaar, ook een parachutespringer. Deze driehoeksverhouding stond tijdens heel het proces centraal. Vanaf het begin was Clottemans voor de speurders de hoofdverdachte, omdat zij volgens hen de enige was met een motief: de jaloerse minnares die haar rivale uit de weg wilde ruimen om haar grote liefde Marcel helemaal voor zichzelf te hebben. Clottemans beschuldigt de speurders voor “tunnelvisie”. Ze probeerden haar te doen bekennen en volgden geen enkel ander spoor.


Clottemans werd voor het proces onderzocht door twee psychiaters. De ene kwam tot de conclusie dat Clottemans een psychopate is, een leugenaarster, iemand zonder schuldgevoel en iemand die een gevaar is voor de maatschappij. De andere psychiater kwam tot de conclusie dat Clottemans een eerlijk iemand is, geen leugenaarster en iemand die zich snel schuldig voelt. Wel is Clottemans volgens de tweede psychiater iemand die geen grenzen kent en iemand die zichzelf geweldig vindt. Ze geef ook zelf toe dat er iets mis is met haar, maar ze is, zegt ze zelf, geen moordenaar.


Haar straf werd vastgelegd op 30 jaar, maar ze kan na 9,5 jaar al vrijkomen. Het is mogelijk om na het uitzitten van 1/3 van haar straf om in aanmerking te komen voor de voorwaardelijke invrijheidsstelling.


Clottemans is altijd hard blijven ontkennen dat ze de dader is, er is geen enkel materieel bewijs tegen haar gevonden en er zijn ook geen ooggetuigen. Daarom gaat ze ook in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank.

Deze rechtzaak is uitgedraaid op een ware mediahipe. Bekijk de volgende filpjes maar eens.







Opdrachten:
Kan volgen jou iemand beschuldigd worden zonder materiƫle bewijzen, maar wel een motief?
Denken jullie dat ze een normaal leven kan hebben als ze vrij komt? Hoe zal haar leven er gaan uitzien?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten