zondag 28 november 2010

Noord-Korea


Oprdracht:
Wat zijn je eerste indrukken over Noord-Korea?




Communistisch
Noord-Korea is een communistisch land en dat wilt zeggen dat alles gemeenschappelijk is, iedereen is gelijk. De ideeën van het communisme komen grotendeels van Karl Marx. Hij nam het in 19de eeuw op voor de arbeiders die in slecht omstandigheden moesten werken. Ze moesten vaak lang werken en werden slecht betaald. Als ze in opstand kwamen, werden ze meestal ontslagen. Communisten willen dat alle mensen over alle goederen kunnen beschikken. Iedereen moet kunnen krijgen wat er nodig is. Ze vinden dat de westerse landen (kapitalisten) te veel naar eigendommen kijken. Om dit te kunnen bereiken moet het hele volk samen werken en strijden.

De staat zorgt voor gezondheidszorg, huisvesting en scholing. In ruil daarvoor zijn de Noord-Koreanen verplicht te werken aan bouwprojecten of op het land. Godsdienst is verboden. De regering bepaalt wat er geproduceerd wordt en door wie. Dat heeft vaak te maken wat er nodig is. Het gaat slecht met de economie. De mensen zijn erg arm en velen lijden honger.

Op papier lijkt het communisme heel mooi, maar heel wat communistische landen mislukken.

Dictatuur
In Noord-Korea heeft Kim Jong Il alle macht. Iedereen moet naar hem luisteren en niemand kan of durft hem tegen te houden. Een dictatuur is dus de tegenhanger van een democratie, zoals wij in België kennen.

Noord-Korea vandaag
Noord-Korea is een zeer gesloten land en laat normaal geen journalisten toe. Voor de viering van 65 jaar communisme in het land werden er toch internationale journalisten uitgenodigd. Op de verjaardag van het communisme werd een grote militaire parade opgevoerd. Kim Jong Il, de huidige leider, en zijn zoon Kim Jong Un, zijn opvolger, waren aanwezig tijdens de parade.

Noord-Korea heeft een zeer slechte relatie met zijn zuiderburen, Zuid-Korea, zeker nadat enkele maanden geleden Noord-Korea een Zuid-Koreaans oorlogsschip heeft doen zinken. Ook vele westerse landen, vooral Amerika, heeft slechte banden met Noord-Korea. Dit komt door de oorlog tussen beide landen in de jaren ’50. Het enige land dat een beetje invloed heeft op Noord-Korea is China.

Noord-Korea is niet alleen een arm land, maar ook een erg gevaarlijk land. Het beschikt namelijk over kernwapens. Onlangs raakte ook bekend dat er vele Noord-Koreanen dreigen te sterven aan voedseltekorten. Dit komt door een slechte oogst en te weinig import van voeding uit andere landen.

Tip: strip PyongYang
Deze strip werd gemaakt door Guy Delisle. Het is een soort dagboek dat Delisle bijhield toen hij voor zijn werk als tekenfilmmaker een aantal maanden in de stad PyongYang moest verblijven. Dat is de hoofdstad van Noord–Korea.



Opdracht:
Hoe zou jij reageren moest je een inwoner zijn van Noord-Korea?

vrijdag 19 november 2010

Parachutemoord

Els Clottemans krijgt een gevangenisstraf van 30 jaar voor de moord op haar vriendin en collega-parachutiste Els van Doren. Van Doren kwam vier jaar geleden om het leven bij een sprong met een gesaboteerde parachute. Ze stortte te pletter in een tuin in Opglabbeek.


Clottemans en Van Doren deelden niet alleen de passie van parachutespringen, maar ook dezelfde minnaar, ook een parachutespringer. Deze driehoeksverhouding stond tijdens heel het proces centraal. Vanaf het begin was Clottemans voor de speurders de hoofdverdachte, omdat zij volgens hen de enige was met een motief: de jaloerse minnares die haar rivale uit de weg wilde ruimen om haar grote liefde Marcel helemaal voor zichzelf te hebben. Clottemans beschuldigt de speurders voor “tunnelvisie”. Ze probeerden haar te doen bekennen en volgden geen enkel ander spoor.


Clottemans werd voor het proces onderzocht door twee psychiaters. De ene kwam tot de conclusie dat Clottemans een psychopate is, een leugenaarster, iemand zonder schuldgevoel en iemand die een gevaar is voor de maatschappij. De andere psychiater kwam tot de conclusie dat Clottemans een eerlijk iemand is, geen leugenaarster en iemand die zich snel schuldig voelt. Wel is Clottemans volgens de tweede psychiater iemand die geen grenzen kent en iemand die zichzelf geweldig vindt. Ze geef ook zelf toe dat er iets mis is met haar, maar ze is, zegt ze zelf, geen moordenaar.


Haar straf werd vastgelegd op 30 jaar, maar ze kan na 9,5 jaar al vrijkomen. Het is mogelijk om na het uitzitten van 1/3 van haar straf om in aanmerking te komen voor de voorwaardelijke invrijheidsstelling.


Clottemans is altijd hard blijven ontkennen dat ze de dader is, er is geen enkel materieel bewijs tegen haar gevonden en er zijn ook geen ooggetuigen. Daarom gaat ze ook in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank.

Deze rechtzaak is uitgedraaid op een ware mediahipe. Bekijk de volgende filpjes maar eens.







Opdrachten:
Kan volgen jou iemand beschuldigd worden zonder materiële bewijzen, maar wel een motief?
Denken jullie dat ze een normaal leven kan hebben als ze vrij komt? Hoe zal haar leven er gaan uitzien?

donderdag 18 november 2010

Steekpartij

In de school KTA1 in Hasselt vond een steekpartij plaats in de kleedkamer voor de les LO. Twee leerlingen kregen ruzie waarbij de ene leerling een zakmes bovenhaalde en vier messtreken toediende in de borst van de andere. Het gaat om minderjarige leerlingen.
Het boterde al een tijdje niet goed tussen de twee. In de kleedkamer werd er geduwd en getrokken en vielen er enkele rake klappen waarbij bij de ene leerlingen de stoppen doorsloegen.
Een deel van de steekwonden waren gelukkig oppervlakkig. De wonden werden genaaid en het slachtoffer mocht het ziekenhuis snel verlaten. Ook de dader raakte lichtgewond door zijn eigen mes. De twee zijn voorlopig geschorst op school. De dader verscheen voor de jeugdrechter en kreeg 14 dagen huisarrest. Daarnaast krijgt hij ook nog een zorg- en begeleidingstraject in samenwerking met de school.
Getuigenis dader:
Dit had nooit mogen gebeuren. Wat ik heb gedaan valt niet goed te praten. Maar ik word al twee jaar lang gepest door hem. Constant scheldt hij mij uit voor dikzak. De stress werd te groot. En ik handelde uit zelfverdediging. Ik heb spijt van mijn gedrag, maar ik kon de pesterijen niet meer aan.
Geweld in Belgische scholen is de laatste jaren gestegen. Het meeste geweld vindt plaats in Wallonië. Daarna volgen Vlaanderen en het Brussels-Hoofdstedelijk Gewest. In Limburg is de het aantal ook gestegen, maar toch blijft dat het laagste cijfer van alle Vlaamse provincies.



Opdrachten:
Wat vinden jullie van de straf die de dader heeft gekregen?
Wat kan een school doen om het geweld te verminderen?

Zomeruur - winteruur

Afgelopen weekend zijn we overgeschakeld op het winteruur. Op de nacht van zaterdag op zondag werd 3u opnieuw 2u. De klok werd dus één uur teruggedraaid. Je hebt één uur langer kunnen slapen, één uur langer kunnen feesten, één uur langer kunnen… De directe gevolgen hiervan zijn dat de zon vroeger op komt en vroeger onder ondergaat. Deze periode loopt van de laatste zondag van oktober tot de laatste zondag van maart. Dan wordt de klok één uur vooruit gezet. 2u wordt dan 3u. Dit betekent dan weer één uur minder slapen, één uur minder feesten, één uur minder… De directe gevolgen hiervan zijn dat de zon een uur later op komt en uur later ondergaat.
Het winteruur is tot 1977 de standaard uurregeling geweest in België. Vanaf dat jaar werd het zomeruur ingevoerd. Onder invloed van de economische crisis begon de overheid met de tijd te spelen. Door de uren met zonlicht meer te laten samenvallen met het leefpatroon van de mensen, hoopte men energie te besparen.
Verschillende studies hebben uitgewezen dat er niet of nauwelijks wordt bespaard en dat de invoering van de zomertijd talrijke nevengevolgen heeft. Ochtendfiles rijden langer in het donker, biologische klokken raken ontregeld, de zomerhitte blijft een uur langer hangen in de slaapkamers.



Opdracht:
Als er dan toch niet of nauwelijks bespaard wordt, zouden ze dan niet beter deze regel afschaffen? Waarom wel of niet?