woensdag 15 december 2010

Engels als tweede taal?

Vlaams minister van onderwijs Pascal Smet (sp.a) wilt graag Engels als tweede taal in de Vlaamse scholen. Op dit moment is dat Engels. Ook vindt hij dat vakken als geschiedenis en aardrijkskunde in een vreemde taal gegeven moeten worden. Hij vindt zelfs dat Engels in heel de Europese Unie tweede taal moet worden.
Pascal Smet sp.a: “Niet overal ter wereld spreken ze Frans, terwijl Engels meer en meer een wereldtaal wordt. Engels is zowel politiek als economisch de belangrijkste taal. China voerde het Engels zelf is in als tweede taal. Een derde taal blijft natuurlijk ook belangrijk. Door het interesse in vreemde talen aan te scherpen met het Engels, kun je de leerlingen opnieuw uitdagen om zich meer in te zetten voor het Frans. Het is ook belangrijk voor de Europese eenmaking dat wij één gemeenschappelijke taal hebben.”
Open Vld: “Het opmaken van een ranglijst van talen zal onze taalachterstand niet wegwerken. Kinderen moeten veel vroeger met méér talen in contact komen. Meertaligheid is daarbij de sleutel, niet tweetaligheid met eventueel nog een derde taal die af en toe nog eens mag komen piepen.”
CD&V: “China kiest voor Engels als tweede taal. Moeten wij daarom volgen? Bij veel jongeren gaat de kennis van het Frans achteruit. Nochtans opent een goede kennis van het Nederlands en het Frans veel deuren op de arbeidsmarkt. Het aanleren van het Frans opent deuren naar andere Romaanse talen. Bovendien vergemakkelijkt het Frans de communicatie en het samenleven met onze Franstalige landgenoten. Minister Smet heeft wel gelijk wanneer hij zegt dat het Engels politiek en economisch de belangrijkste taal is. Maar Vlaamse jongeren krijgen het Engels sneller onder de knie via films en muziek.”
Vlaams Belang: “De minister maakt problemen waar er geen zijn. Het idee van de minister is erg socialistisch: een gemeenschappelijke taal = een eenheid. Wij van het Vlaams Belang vinden dat de ouders en de leerlingen mogen beslissen of ze het Engels of het Frans als tweede taal verkiezen. Het aanbieden van vakken zoals geschiedenis en aardrijkskunde in een vreemde taal is voor ons uitgesloten. Er moet eerst werk gemaakt worden van de toenemende taalachterstand bij niet-Nederlandstaligen in ons onderwijs.”

Opdrachten:
Zou jij zelf graag het Engels willen of het Frans als tweede taal in het onderwijs? Waarom?
Hierboven zie je vier meningen staan van vier politieke partijen. Bij welke mening sluit jouw mening het meeste aan? Of zit jouw mening in verschillende partijen? Leg je eigen mening uit in minimum 10 zinnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten